FAQ (veelgestelde vragen)

Sloebersit FAQAlgemeen

Ouders

Babysitters

 

Algemeen

Hoe werkt sloebersit.be?

Als gezin of als ouder kan je via sloebersit.be vanuit je zetel een betrouwbare babysitter vinden om op je sloeber(s) te passen. Het volledige proces, van zoektocht tot boeking, gebeurt elektronisch.

Als babysitter kan je via sloebersit.be opdrachten kiezen die bij jou passen. Je verdient niet alleen wat zakgeld, maar je verzamelt ook punten waarmee je elke maand kans maakt op een leuke prijs.

Dat is natuurlijk niet alles. Er zijn minstens 15 geweldige redenen om te kiezen voor Sloebersit!

Is deze website veilig?

Absoluut! Alle communicatie via sloebersit.be wordt versleuteld aan de hand van SSL encryptie. Dat betekent dat jouw gegevens niet leesbaar zijn door derden en niet onderschept kunnen worden.

We hebben een SSL certificaat van DigiCert, dat je kan herkennen aan het logo rechts onderaan elke pagina.

 

Ouders

Wat is een sloeberkit?

De sloeberkit is een pakket van diensten. Je hebt er 1 nodig voor elke ononderbroken babysitopdracht binnen de 24 uur.

Welke voordelen biedt de sloeberkit?

 1. Je babysitter wordt gescreend. Elke babysitter legt een test af. Wij lichten de babysitters dus voor jou door.
 2. Je babysitter is verzekerd. Het is een wettelijke verplichting om je babysitter, zelfs voor één opdracht, te verzekeren voor lichamelijke ongevallen en schade aan derden. Wij doen dat in jouw plaats. Je bespaart op die manier gauw tot 65 euro per jaar.
 3. Je babysitter kan een opleiding volgen. Babysitters krijgen de kans om een workshop te volgen in een van de kinderdagverblijven van Solidariteit voor het Gezin. We bieden ook EHBO-cursussen aan.

Hoeveel kost een sloeberkit?

Een sloeberkit bedraagt 3 euro. Je betaalt de sloeberkits via overschrijving. Het juiste rekeningnummer - met een specifieke gestructureerde mededeling - krijg je via mail na je bestelling. Hou rekening met een aantal dagen vertraging alvorens wij het bedrag ontvangen! Vervolgens zie je in je account het aantal sloeberkits dat je gekocht hebt. Wanneer de babysitter bij jou geweest is, gaat je teller automatisch naar beneden.

SloeberkitsBen je als ouder lid van een partnermutualiteit, dan betaalt die je sloeberkits in jouw plaats. Daar hoef je niets speciaals voor te doen: bij je inschrijving kan je jouw lidmaatschap verduidelijken en kan je daarna onbeperkt (helemaal gratis en voor niks) sloeberkits toevoegen.

Waarom moet een babysitter verzekerd zijn?

Babysitters vallen onder de wettelijke categorie huispersoneel – of het nu om regelmatige prestaties of om een eenmalige opdracht gaat. Als gezin of als ouder ben jij op dat moment immers verantwoordelijke ‘werkgever’, zelfs zonder arbeidscontract. Je bent aansprakelijk en moet twee soorten verzekeringen hebben.

 1. Een polis burgerlijke aansprakelijkheid. Die polis dekt de schade veroorzaakt aan derden. Wij gaan een stapje verder: onze polis dekt ook schade aan goederen tot 3000 euro (uitgezonderd schade aan voertuigen), voor zover zij gepaard gaat met lichamelijke schade.
 2. Een polis arbeidsongevallen huispersoneel. Die polis dekt de schadeloosstelling in geval van een ongeval tijdens de babysitopdracht, alsook op weg van en naar de babysitopdracht. Zo’n polis kost al gauw tot 65 euro per jaar – zelfs voor één opdracht. Als organisatie sluiten we dit af in jouw plaats. Je betaalt enkel een minimale vergoeding via de sloeberkit.

Enkele voorbeelden:

 • De babysitter verwondt zichzelf tijdens een opdracht. Via Sloebersit ben je verzekerd.
 • De babysitter laat een dure vaas vallen. Via Sloebersit ben je verzekerd.
 • Door een valpartij, onder toezicht van de babysitter, heeft je kind een schaafwonde aan de knie. Via Sloebersit ben je verzekerd.

Meer info vind je in de algemene voorwaarden of op aanvraag.

Waar zijn de kinderoppasboekjes naartoe?

Geen administratieve rompslomp meer voor de ouders: de kinderoppasboekjes (ook wel prestatieboekjes genoemd) hebben we vervangen door de sloeberkit.

Heb je nog ongebruikte prestatiebriefjes? Geen probleem: je kan ze gratis omruilen. Per ongebruikt prestatiebriefje krijg je dan 1 sloeberkit.

 1. Maak een account aan op sloebersit.be
 2. Stuur ons je briefjes in een voldoende gefrankeerde omslag, met de melding van je gegevens en e-mailadres. Je kan ook gewoon eens bij ons binnenspringen. Vergeet je briefjes niet!

Moet ik lid zijn van een partner om via Sloebersit een babysitter te zoeken?

Nee. Sloebersit is er voor iedereen, ongeacht mutualiteit.

Om een babysitter te zoeken, heb je wel minstens één sloeberkit nodig. Ben je lid van een van onze partners, dan heb je een voordeel: je sloeberkits zijn gratis. Jouw mutualiteit betaalt ze immers in jouw plaats.

Welke concrete afspraken moet ik met een babysitter maken?

Alle na te komen afspraken over het verloop van een babysitopdracht vind je op de pagina Praktische info voor ouders.

Moet ik verplaatsingskosten aan een babysitter betalen?

Nee, verplaatsingskosten worden niet vergoed.

Het kan wel gebeuren dat een babysitter jou vraagt om hem of haar terug naar huis te brengen. Het is aan jou om daar al dan niet op in te gaan.

Kan ik toezeggingen van babysitters ook via sms ontvangen?

Alle communicatie verloopt standaard via e-mail, maar tijdens je registratie kan je kiezen of je ook (gratis) sms-berichten wil ontvangen. Je kan die optie ook aanzetten via de link 'Voorkeuren wijzigen' op je profielpagina.

Kies je ook voor sms, dan ontvang je een tekstbericht wanneer een babysitter op je vraag ingaat. Opgelet: de definitieve boeking doe je nog altijd via je profielpagina. Stuur dus in geen geval een sms terug, want we lezen die niet.

Je ontvangt voorlopig nog geen sms

 • wanneer een babysitter een opdracht weigert, of
 • wanneer een babysitter een al toegezegde opdracht annuleert.

In die gevallen verwittigen we jou natuurlijk wel nog altijd via e-mail.

Hoe kan ik bijkomende info doorgeven aan een babysitter?

Extra informatie over eigen en eventueel andere kinderen, specifieke zorgbehoeften, huisdieren, enzovoort, kan je doorgeven in het veld Extra info of aandachtspunten wanneer je een babysitter voor een opdracht vraagt. Die gegevens staan dan op de detailpagina van de afspraak en zijn zichtbaar voor de babysitter.

Wat moet ik doen indien ik een afspraak wil annuleren?

Om een al vastgelegde afspraak met een babysitter te annuleren, moet je twee dingen doen. Je annuleert de opdracht

 1. via jouw profielpagina (of de specifieke afspraakpagina)
 2. door te bellen naar de babysitter

Ik kreeg nog geen antwoord van de babysitter. Waarom gaat er dan een sloeberkit van mijn account?

Wanneer je een babysitter voor een bepaalde opdracht vraagt, gaat er 1 sloeberkit van jouw account. Met die sloeberkit kan je echter wel op zoek naar extra babysitters voor diezelfde opdracht.

Mocht de opdracht uiteindelijk niet plaatsvinden, dan krijg je de sloeberkit automatisch terug.

Kan ik een babysitter eerst zien vooraleer die op mijn sloebers komt passen?

Een van de voordelen om bij Sloebersit een babysitter te zoeken, is dat wij de babysitters in jouw plaats screenen. Zolang die screening niet gebeurd is, verschijnen die babysitters ook niet in jouw zoekresultaten. We kunnen dus geen specifieke babysitter aanraden... of anders gezegd: we raden al onze babysitters aan!

Niets belet jou echter om, na een boeking, een babysitter te vragen om hem of haar op voorhand te zien. De babysitter is wel niet verplicht om daarop in te gaan.

Mijn kind heeft een handicap. Kunnen babysitters daarmee omgaan?

Er zijn zeker en vast babysitters die met kinderen met een handicap kunnen/willen omgaan. We raden je aan om dat te vermelden bij de opmerkingen wanneer je een babysitter voor een opdracht vraagt.

Vind je niet meteen een geschikte babysitter, dan kan je ook een zoekertje plaatsen. Dat doe je via de rechterkolom op jouw profielpagina.

Ik zoek een babysitter voor een andere locatie. Kan dat?

Je kan zonder probleem een babysitter vragen voor een andere locatie. Er zijn zelfs een aantal scenario's mogelijk.

Je zoekt een babysitter in je eigen regio. Bijvoorbeeld: je doet je sloeber bij oma die om de hoek woont, maar oma moet zelf even weg en kan je kind niet meenemen. In dat geval noteer je alle nodige details bij je aanvraag: het adres van de opdracht, de reden waarom het adres verschilt van je eigen woonplaats, wat je precies verwacht, enzovoort.

Je zoekt een babysitter in een andere regio. Bijvoorbeeld: in de zomer ben je een paar weken aan zee en wil je daar een babysitter. In dat geval wijzig je tijdelijk je adres via je profielpagina. Wanneer je daarna een babysitter zoekt, dan krijg je de babysitters te zien voor die andere locatie.

In beide gevallen kan je natuurlijk ook bijkomend een zoekertje plaatsen via je profielpagina!

 

Babysitters

Hoeveel mag ik aan een gezin vragen om te babysitten?

Van het gezin waarbij je gaat babysitten, krijg je natuurlijk een vergoeding. Die krijg je op het einde van de opdracht. De tarieven zijn de volgende:

 • per begonnen uur: 4 euro (met een minimum van 8 euro)
 • overnachting (00u-8u): 20 euro + ontbijt
 • voor kerstavond, Kerstmis, oudejaarsavond en Nieuwjaar geldt een dubbel uurtarief: 8 euro

Het staat de ouders natuurlijk vrij om je meer te geven, maar dit zijn de minimumtarieven. We hebben een aantal voorbeelden voor jou op een rij gezet.

Hoe vinden ouders mij?

Ouders zoeken babysitters in hun buurt voor een bepaalde opdracht. Dat gebeurt als volgt: jij hebt een kadertje (of meerdere kadertjes) op een kaart getekend waar jij wil babysitten. Wanneer een ouder binnen dat kader woont, dan verschijn jij in de zoekresultaten. Die resultaten zijn gerangschikt volgens de afstand tot zijn of haar woning.

Dus: woont een ouder in de regio waar jij wil babysitten, dan zal die jou terugvinden - op voorwaarde dat je eerst bij ons op gesprek bent geweest.

Als babysitter kan je ouders niet individueel aanspreken voor opdrachten, maar kan je wel zoekertjes raadplegen en er zelf plaatsen. Op die manier kan je actief op zoek naar bepaalde opdrachten en wat meer reclame maken voor jezelf.

Mag ik opdrachten weigeren?

Je kiest helemaal zelf welke opdrachten je wil doen. Eenmaal je een opdracht aanvaardt, vragen we natuurlijk wel een zeker engagement en gaan we ervan uit dat je die opdracht ook uitvoert. Het kan gebeuren dat je plots ziek valt of er kan sprake zijn van overmacht.

In dat geval moet je de opdracht annuleren, zowel via jouw profielpagina als telefonisch.

Hoe kan ik punten verdienen?

Punten sparen is heel eenvoudig: dat doe je gewoon door te babysitten. Elke babysitopdracht is een punt waard. Punten worden automatisch aan je account toegevoegd en vanaf 3 punten kan je meedoen aan de maandelijkse wedstrijd.

Kan ik aanvragen van ouders ook via sms ontvangen?

Alle communicatie verloopt standaard via e-mail, maar tijdens je registratie kan je kiezen of je ook (gratis) sms-berichten wil ontvangen. Je kan die optie ook aanzetten via de link 'Voorkeuren wijzigen' op je profielpagina.

Kies je ook voor sms, dan ontvang je een tekstbericht wanneer een ouder jou vraagt voor een opdracht. Opgelet: toezeggen of weigeren doe je nog altijd via je profielpagina. Stuur dus in geen geval een sms terug, want we lezen die niet.

Je ontvangt voorlopig nog geen sms

 • wanneer een ouder jou definitief voor een opdracht boekt, of
 • wanneer een ouder een vastgelegde opdracht annuleert.

In die gevallen verwittigen we jou natuurlijk wel nog altijd via e-mail.

Moet ik lid zijn van een partner om via Sloebersit te babysitten?

Nee. Sloebersit is er voor iedereen, ongeacht mutualiteit.

Welke concrete afspraken moet ik met een gezin maken?

Alle na te komen afspraken over het verloop van een babysitopdracht vind je op de pagina Praktische info voor babysitters.

Vanaf welke leeftijd mag ik babysitten?

Je moet minimum 15 jaar zijn om bij Sloebersit te babysitten. Er is geen maximumleeftijd!

Waarom is mijn profiel nog niet goedgekeurd?

Jouw profiel blijft onzichtbaar voor ouders tot wanneer positief geselecteerd bent door het afleggen van de test. Je krijgt binnenkort een mailtje met hierin enkele vraagjes en een test. Na een positieve beoordeling van de test keuren we jouw profiel goed.

Moet ik betalen om bij Sloebersit te babysitten?

Natuurlijk niet, sloebersit.be is voor babysitters helemaal gratis. Sterker: je kan extra zakgeld verdienen en prijzen winnen!

Kan een ouder mij komen halen/naar huis brengen?

We gaan ervan uit dat je altijd zelf ergens kan geraken. Wanneer je ingaat op een vraag van een ouder om te babysitten, krijg je wel automatisch de vraag of je zelf terug thuis geraakt. Je kan dan ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.

Let wel: vraag je aan een ouder om je naar huis te brengen en lukt dat voor die ouder niet, dan zal hij je voor die opdracht natuurlijk niet boeken.

Ik wil zelf reclame maken voor Sloebersit om meer opdrachten te doen. Kan dat?

Jazeker. Stuur een mailtje naar hallo@sloebersit.be en we sturen je een promopakket op!